Tres Tombs de Barcelona

Propera edició: 20/01/2024
La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona està organitzada per la Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona, entitat formada per la Germandat de Sant Antoni Abat, l’Arca de Noé, l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni i Sant Antoni Comerç ; compta amb el suport del Districte de l’Eixample i de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona - Tres Tombs
Barcelona - Tres Tombs


El recorregut habitual surt de l’Avinguda Mistral amb Calàbria passant després per l’Escola Pia de Sant Antoni, a la Ronda de Sant Pau, on es beneeixen els animals; continua per davant del Mercat de Sant Antoni, carrer Urgell, Floridablanca, Ronda de Sant Antoni, Plaça Universitat, Pelai, Rambla fins Colom, Rambla amunt fins Jaume I i arriba a la Plaça de Sant Jaume on cavalls, carros i carruatges són rebuts a l’Ajuntament de la ciutat.

Al web www.trestombsbarcelona.cat es fa un repàs de la històra recent dels Tres Tombs a Barcelona: "Als anys 30 del segle XIX, segons Joan Amades , a Barcelona s’encarregaven de la desfilada les confraries dels mulaters, els traginers de ribera i dels bastaixos de capçana, que eren els gremis que monopolitzaven el transport de mercaderies de la ciutat.

Barcelona - Tres Tombs
Barcelona - Tres Tombs


Aquests oficis tenien la seva casa gremial a la Plaça dels Traginers (desapareguda amb l’obertura de la Via Laietana, destrucció del barri de Sant Pere).

El diumenge abans de la festivitat, en aquesta plaça es subhastava el càrrec d’abanderat de la comitiva. La junta del gremi traslladava el pendó fins a casa del guanyador i lluïa tota la setmana en el seu balcó. El dia de Sant Antoni la cavalcada sortia des d’aquest domicili, obrint la comitiva tres genets.

Abans de la desaparició del barri de La Ribera (1715) la comitiva s’encaminava a l’església del convent de Santa Clara, el qual estaria ubicat on actualment hi ha la plaça davant del Parlament de Catalunya, en la Ciutadella. Aquesta visita era deguda a que segons la tradició va ser en aquest indret on Sant Antoni va saltar del núvol que l’havia transportat fins a Barcelona. Allí es feia la benedicció (que posteriorment passà a l’església del Portal de Sant Antoni, l’actual Ronda) i s’anava a fer les visites a les autoritats de la ciutat.

El Montepío de San Antonio Abad, (Cocheros de Barcelona), fou fundat l’any 1872 acollint la organització de la ma dels seus predecessors documentats des de l’any 1825, de la festa de Els Tres Tombs de Barcelona. Y a mitjans del segle XX va canviar el sufix de Cocheros de Barcelona per Caleseros de Barcelona. La comitiva sortia de la Casa de la Caritat del carrer Montalegre.

Barcelona - Tres Tombs
Barcelona - Tres Tombs


Amb els anys el lloc de sortida de la comitiva va anar variant, com per exemple, ja en els anys 70, del carrer Elcano 32 on estaven les cotxeres Gabelli , al pati de l’escola industrial al carrer Urgell, i últimament als peus de les fonts de Montjuic, a les esplanades de la Fira que ens ofereix una millor organització del acte.

El nom dels organitzadors també ha anat canviant, del primer Montepío de San Antonio Abad (Cocheros de Barcelona) es va transformar en “Montepio de San Antonio Abad (Caleseros de Barcelona) i ja a l’any 1985 es fundà la “Germandat de Sant Antoni Abat de Barcelona, Patronat dels Tres Tombs” amb antics membres del extint montepio i fins la data que finalment se la coneixerà com a Federació dels Tres Tombs de Barcelona."

Barcelona - Tres Tombs
Barcelona - Tres Tombs
 
Espectacles

 

 
Població: Barcelona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web