La 15a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), arribarà a Santa Eulàlia el cap de setmana del 19 i 20 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.
| ||
Les varietats locals, les protagonistes de la fira La Fira del Tomàquet arrancarà a les 9.30 h amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals; una visita que es repetirà a les 11.15 h, tant dissabte com diumenge. La segona activitat del dissabte, a les 10.15 h serà el taller "Llavors de tomàquet: repicat i planter", a càrrec de Llavors Orientals. El taller del diumenge, que es farà a les 12 h i serà per a tota la família, és d'estampació amb tomàquets, a càrrec de Projectestobein. Com en edicions anteriors, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec de Pep Salsetes i Llavors Orientals, a les 12 h, també els dos dies de la fira. Per participar en aquesta activitat, que és gratuïta, caldrà reservar l'entrada a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia o a recursos.ser.cat/tiquets Una altra de les activitats estrella del cap de setmana és el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès a les 13 h del dissabte (preu: 3 euros). En aquest cas, també cal comprar l'entrada a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets. Les tapes seran: sopa freda de tomàquet pometa amb alvocat i cruixent de cansalada, fricandó de tomàquet cor de bou i bolet de roure i tiramisú de tomàquet nas de bruixa, alfàbrega i olives negres. Diumenge a les 13 h, per tancar la jornada, hi haurà el vermut musical amb Guayabero Duo. Igual que l'any passat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet per dinar dissabte i diumenge.
Ricard Alcojor, membre de Llavors Orientals, va assegurar que "es preveu una temporada bona, de les millors dels darrers anys". | ||
Parades i serveis durant tot el dia Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà una vintena de parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com oli, vi, pa i galetes, melmelades, conserves i llibres. Les parades estaran obertes de 9 a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències). També repeteix de l'any passat la zona chill out amb servei de food truck i música. Enguany La Fàbrica acollirà una exposició de fotografies de la Fira del Tomàquet de 2024, realitzades per Àngel Bravo. La mostra es podrà visitar del 5 al 27 de juliol de 9 a 19 h.
La Fira ja escalfarà motors el cap de setmana anterior, amb una prèvia a càrrec de la cuinera Maria Nicolau. L'acte, gratuït, tindrà lloc a l'equipament de la Font del Rieral el dissabte 12 de juliol a les 19 h. Les places seran limitades i caldrà inscriure's prèviament a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets.
L'any passat es va crear el perfil d'Instagram de la Fira (@firadeltomaquet) per tenir informació més directa i de primera mà, un canal de comunicació que es mantindrà aquest any. L'organització de la fira convida a tothom a seguir-lo i fer créixer la comunitat de persones interessades en el tomàquet del Vallès. Després de l'èxit de les tres edicions passades, enguany la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 de juliol fins el 31 d'agost oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba i La Mama. Sònia Padilla, presidenta de RCA, va explicar que "l'oferta anirà variant segons la disponibilitat del producte".
|